Globális felmelegedés, változékony időjárás, az adott évszakban megszokott feltételektől eltérő időjárás...

Hmmm....bizony, már egyre gázosabb a helyzetünk!

Gyerekkoromban, ami valljuk be, nem volt olyan nagyon régen, még a tél az tél volt a nyár pedig nyár és az átmeneti évszakok is átmeneti klímát biztosítottak és nem szélsőséges hőmérsékleti értékekkel kápráztatták el az emberiséget.

Az utóbbi évek nyarai is egyre csak csalódásokat okoztak. Több éve elméletileg és gyakorlatilag nem lehet szinte egész nap a szabadban tartózkodni, mert a káros UV-sugárzás miatt ropira sülnénk és Melanoma alakulhat ki a bőrünkön. :S Ez a mostani, 2009-es nyár az emberi szervezet számára kellemes napokat is tartogat, hiszen vannak borongós napok, hosszabb ideig elhúzódó esőzések, de itt megint átesett a természet a ló túloldalára, ugyanis a fronthatások miatt készül ki az emberi faj fele.

 

De nagyon jól tudjuk, hogy ki a hibás...MI, EMBEREK, legalábbis részben!

 

Igen, most elkezdhetnék papolni a globális felmelegedést kiváltó tényezők visszaszorításának fontosságáról vagy kiköltözhetnék egy fa alá és csak esővizen, lehullott falevélen, napfényen élhetnék. DE ezzel nem oldanék meg semmit. Max kevesebb pénzem folyna el. De valamit mindenki tehet és nem is kerül sok pénzbe: a szemetet nem dobom el, hanem elviszem a legközelebbi szeméttárolóig, a boltban esetleg az újrahasznosított papírból készült wc-papírt veszem meg, nem az 57 rétegű pihepuha, agyonreklámozott parfümillatú csodapapírt, ha megtehetem, akkor a tömegközlekedést, biciklit vagy a lábbuszt veszem igénybe, nem az autóval pöfögök mindenhová még 100 méteres körzetben is. Ezek csak apró példák, amit oldalakon keresztül sorolhatnék. Az energiával sem árt takarékoskodni, de ami a legfontosabb az emberiség számára: a vízzel spóroljunk, ha tudunk, mert lehet, hogy 10-20 év múlva nem lesz természetes ivóvíz. Én például szeretném, ha a majdani gyerekeim is ihatnának a kerti csap vízéből és nem csak a palackozott vizet ismernék...

Amint fentebb is írtam, nemcsak az emberek a hibásak. Egy bolygó életében természetes jelenség, hogy ciklikusan követik egymást a felmelegedés és lehűlés hosszú évszázadokon átívelő szakaszai. Most a felmelegedés szakaszát éljük, amit bizonyos elméletek szerint egy lehűlési szakasz fog követni, ahogy az a földtörténetben már többször elfordult. Igen, ez minden bizonyossággal így van, de a korábbi szakaszokban nem voltak füstokádó gyárkémények minden településen, nem volt ennyi autó, nem pusztították ilyen mértékben az erdőket, melyek a légkör alakításában kulcsszerepet játszanak.

Senki ne haragudjon meg az alábbi rövidke képregény miatt:

 

 

 

 

 

 

Amúgy a minap láttam egy, a globális felmelegedéssel foglalkozó dokumentumfilmet a NatGeo csatornán. Ők az energia egyensúlya szemszögéből közelítették meg a témát. A filmben a jégsapkák és az óceánok kiterjedésének arányait vizsgálták. A jég fényvisszaverő hatása ellensúlyozza az óceánok által elnyelt napenergiát. De az állandó jeges terület folyamatosan csökken, míg az óceán ennek következtében növekszik, így egyre több energiát nyel el. Ennek hatására nő a globális hőmérséklet. Előzetes számítások szerint az Északi-Sark jégmezője 2045-re teljesen el fog tűnni (a nyáron is megmaradó jégről van szó). Feltehetnénk a kérdést, hogy visszafordítható-e a jégsapka olvadása? Ezt a kérdést a kutatók nem tudták megválaszolni, mivel nem rendelkeznek erre vonatkozóan kielégítő információval. Tehát lehet, hogy már magunk mögött hagytuk a kritikus pontot, de az is előfordulhat, hogy mégsem...és még van esély!

Gondolkodjunk el ezeken, talán mégis lehet valamennyire lassítani a folyamatot...!

 

Szerző: ticsko  2009.07.16. 20:31 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoccer.blog.hu/api/trackback/id/tr471250130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása